Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πραγματικότητα ή μύθος;

Συνήθως για πολλά δημοφιλή πρόσωπα ή αντικείμενα (τραγούδια, κτίρια κλπ) συμβαίνει να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι θρύλοι-ιστορίες που πλαισιώνουν τα πραγματικά γεγονότα. Το ίδιο συνέβη για τη σύνθεση του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού "Άγια Νύχτα" που είναι το γνωστότερο διεθνές τραγούδι.

Σύμφωνα με το θρύλο την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 1818, σε ένα μικρό χωριό του Όμπερντορφ της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ξαφνικά χάλασε το μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο. Υπεύθυνα γι'αυτό το συμβάν ήταν τα ποντίκια που είχαν ροκανίσει τα διάφορα μέρη του παλιού οργάνου. Μετά τη Λειτουργία ο εφημέριος Γιόζεφ Μορ κάλεσε το δάσκαλο του χωριού και οργανίστα της εκκλησίας Φράντς Γκρούμπερ για να βρουν κάποια λύση, αφού δεν μπορούσαν να αποδώσουν τον χριστουγεννιάτικο ύμνο χωρίς εκκλησιαστικό όργανο. Αποφάσισαν, λοιπόν, να γράψουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για κιθάρα και ο δάσκαλος αποσύρθηκε στο δωμάτιό του πάνω από το σχολείο, περιμένοντας τους στοίχους του τραγουδιού που θα έγραφε ο εφημέριος. Το γαλήνιο χιονισμένο τοπίο ενέπνευσε τον πατέρα Μορ, που φαντάστηκε ότι σε μια τόσο γαλήνια και ήρεμη νύχτα θα ήρθε στον κόσμο το Θείο Βρέφος. Οι σκέψεις αυτές έγιναν οι πρώτοι στίχοι του καινούριου ύμνου. Αργά τη νύχτα, όταν ο εφημέριος τελείωσε τη συγγραφή, έτρεξε στο δωμάτιο του δασκάλου. Τα όμορφα λόγια του τραγουδιού συγκίνησαν τον Γκρούμπερ που έβαλε τα δυνατά του για να συνθέσει μία εξίσου ωραία μελωδία. Μέχρι τα ξημερώματα το τραγούδι ήταν έτοιμο και τη νύχτα της παραμονής, στη Λειτουργία των Χριστουγέννων στη θέση του χριστουγεννιάτικου ύμνου οι δύο συνθέτες άρχισαν να ψάλλουν την «Άγια Νύχτα».

Όταν τελείωσαν, μια απέραντη σιωπή επικρατούσε στην εκκλησία, φέρνοντας τον πατέρα Μορ και τον Γκρούμπερ σε αμηχανία. Τότε όμως μια γλυκιά γυναικεία φωνή άρχισε να τραγουδάει κατανυκτικά τους στίχους του νέου ύμνου. Σιγά-σιγά όλο το εκκλησίασμα άρχισε να συμμετέχει, ψάλλοντας ξανά και ξανά το όμορφο αυτό τραγούδι.
Μετά την πρώτη εκτέλεση το τραγούδι ξεχάστηκε, καθώς μάλιστα οι δρόμοι των δύο συνθετών χώρισαν. Το 1825 ο τότε εφημέριος της εκκλησίας κάλεσε έναν τεχνίτη  για να επισκευάσει το εκκλησιαστικό όργανο του ναού. Αυτός ανακάλυψε στο πίσω μέρος του οργάνου πεταμένο ένα αντίγραφο του τραγουδιού. Στη συνέχεια το έδωσε στην οικογένεια Στράσερ που συνήθιζε να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και να τραγουδάει σε γιορτές.

 Έτσι η "Άγια Νύχτα" άρχισε να διαδίδεται στις γερμανικές χώρες και σύντομα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Άραγε αποτελεί θρύλο ή την αληθινή ιστορία για το γνωστό μας αυτό τραγούδι; Όποια κι αν είναι η απάντηση σίγουρα αγγίζει τις καρδιές όλων στο άκουσμα του!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου