Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα;

Έχετε αναρωτηθεί το λόγο που τα Χριστούγεννα στολίζουμε δέντρο; Και συγκεκριμένα γιατί το δέντρο είναι έλατο;

Να λοιπόν η εξήγηση:Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ήρθε από τους Βαυάρους το 1833 επί Όθωνα. Οι πρόγονοι του εθίμου λέγεται ότι ήταν ειδωλολάτρες, οι οποίοι στόλιζαν τα σπίτια τους με δέντρο που έκοβαν από το δάσος για να πάει καλά η σοδειά τους. Το δέντρο αυτό ήταν το Χριστόξυλο, αγκαθωτό για να απομακρύνει, σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, τα δαιμόνια όντα όπως οι καλικάντζαροι. Οι πρόγονοι μας έκαιγαν στο τζάκι το Χριστόξυλο ώστε οι στάχτες του να φυλάνε το σπίτι από κάθε κακό.

Στη συνέχεια αυτό αντικαταστήθηκε με το γνωστό σε όλους Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το στόλισμα του καθιερώθηκε από το Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος περπατώντας τη νύχτα στα δάση και βλέποντας τα αστέρια να λάμπουν στα κλαδιά, του ήρθε η ιδέα τοποθέτησης ενός φωτεινού δέντρου στα σπίτια που θα απεικόνιζε τον έναστρο ουρανό. Έτσι το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο. Από την δεκαετία του πενήντα και έπειτα  έγινε απαραίτητη η παρουσία του σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Ως αναφορά το δεύτερο ερώτημα γιατί, δηλαδή, στολίζουμε έλατο, η απάντηση είναι ο συμβολικός του χαρακτήρας. Το συγκεκριμένο δέντρο έχει μία ιδιότητα: δε μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Αντιθέτως ακόμα και στο βαθύ χειμώνα είναι πράσινα και "ζωντανά". Έτσι λοιπόν η ζωή του έλατου συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού. Επιπλέον το σχήμα του θυμίζει τριγωνικό, κάτι που συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

Ακόμα και τα στολίδια του δέντρου θεωρούνται συμβολικά. Συγκεκριμένα τα λαμπάκια που τοποθετούμε (κεριά παλιότερα) στο έλατο συμβολίζουν ότι ο Χριστός είναι το φως. Αντίστοιχα το αστέρι που τοποθετείτε στην κορυφή, συμβολίζει το φωτεινό άστρο της Ανατολής που προσδίδει τη γέννηση Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη. 
Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο τη γέννηση του Ιησού. 

Επιπλέον τα ζαχαρωτά σε σχήμα μαγκούρας έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού που με αυτή φέρνει τα πρόβατα στον σωστό δρόμο  όπως ο Σωσίας θα φέρει στον σωστό δρόμο τον κόσμο με τον ερχομό του.Τέλος οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που κατά την παράδοση είναι κόκκινες, λειτουργούν ως σύμβολο της θυσίας του Σωτήρα.

Συμπερασματικά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο για εμάς λειτουργεί ως ανατίμηση της γέννησης του Χριστού. Μας υπενθυμίζει αυτό το θαύμα, αναπαριστώντας με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα επιμέρους γεγονότα τα οποία γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Στολίστε λοιπόν το έλατο σας με αγάπη όσο πιο όμορφο γίνεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου