Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ..

Αυτή τη φορά αναρτούμε ένα άρθρο που δεν το γράψαμε εμείς. Ένα άρθρο από την αγαπημένη φίλη, συνάδελφο και πρώην συμφοιτήτρια στη σχολή Νηπιαγωγών, Βάσια Φραγκίσκου. Το ανέβασε στην σελίδα μας στο facebook  αφιερώνοντας το σε εμάς και την εξίσου αγαπημένη μας Εύα Κασιάρου που τόσο μας είχε βοηθήσει στη σχολή και που συνεχίζει να το κάνει με τις μοναδικές της συμβουλές!

Μας άρεσε πολύ το άρθρο και θέλουμε να το μοιραστούμε και μαζί σας. Απολαύστε το!!!

Αν μία νηπιαγωγός δεν μπορεί να παραμερίσει το ΕΓΩ και να φτάσει στο ΕΜΕΙΣ δε θα το κάνουν ποτέ και τα παιδιά της!!Τα παιδιά δε θα συμπεριφερθούν ποτέ όπως τους δίδαξες με τα λόγια αν πρώτα δεν τους το έχεις διδάξει με τις πράξεις σου!..Μίλα γλυκά και θα κάνουν το ίδιο..Χαμογέλα και μην το βάζεις κάτω και θα κάνουν το ίδιο..Τραγούδα, χόρεψε, κυλήσου στο πάτωμα και θα κάνουν το ίδιο..Όχι απλά για να το κάνεις..Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά την υποκρισία, ευχαριστήσου το πραγματικά και θα κάνουν το ίδιο..Παίξε μαζί τους την ώρα του διαλείμματος και του ελεύθερου παιχνιδιού και μάθε τις ανάγκες τους, τα θέλω τους, τις συνήθειές τους, τις παραξενιές τους..Δείξ' τους πώς είναι να περνάς καλά με τους φίλους σου..Πώς είναι να μοιράζεσαι συναισθήματα και πράξεις αυτοθυσίας και ευγένειας με τους φίλους σου και θα κάνουν το ίδιο..Πράξε σωστά και θα κάνουν το ίδιο..Βιωματική μάθηση λέγεται!..Να αφήνεις τα παιδιά να μαθαίνουν απ`τις εμπειρίες τους!..Να συμμετέχεις κι εσύ σ'αυτές χωρίς εκνευριστικές υποδείξεις..αθόρυβα..με αγάπη και υπομονή..Διατήρησε την αυθεντικότητά τους, τη φαντασία τους, την ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός..μάθε τους πως η γλύκα δεν είναι να είμαστε όλοι ίδιοι αλλά όλοι οι ξεχωριστοί να είμαστε μαζί και να καταφέρουμε να λειτουργούμε ΜΑΖΙ!..Και το πιο σημαντικό..ΜΑΘΕ κι εσύ από εκείνα!!Δεν είσαι παντογνώστης, ούτε ο Θεός..Η σχέση δασκάλου-μαθητή είναι μια σχέση πάρε-δώσε!..Αν το καταλάβεις αυτό τότε θα πρέπει να ρίξεις τους τόνους σου και να γίνεις ένα με αυτές τις υπέροχες ψυχές!..Το πιο επιτυχημένο μέσο για να τους μάθεις τις αξίες της ζωής είναι το παιχνίδι!..Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασής τους!..Άσ' τους να στον μάθουν..Αν καταφέρεις να πάρεις λίγη απ' την αθωότητά τους, όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεσαι όλο και καλύτερος άνθρωπος!..



2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ για την αφιέρωση. Με τιμά, όπως με τιμήσατε και εσείς με την παρουσία σας στις ομάδες μου! Αγαπημένες μου..
    Εύα Κασιάρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είχαν όλες οι ομάδες μια Εύα για να τους βοηθάει!!!!

      Διαγραφή