Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ένα ελατάκι για τον Τάκη...στην τάξη μας!

Ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια:" Ένα ελατάκι για τον Τάκη", Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις Μεταίχμιο.


Ίσως είναι λίγο νωρίς για την πρόταση ενός τέτοιου βιβλίου, αλλά δε σας κρύβω πως το έχω διαβάσει από τον Οκτώβρη στα παιδιά!

Ίσως είναι ένα απλό χριστουγεννιάτικο παραμύθι....ίσως όμως και όχι!
Ας πούμε πρώτα λίγα λόγια για το βιβλίο και ύστερα θα σας εξηγήσω και αυτή μου τη βιασύνη να το εντάξω στο πρόγραμμα  από τόσο νωρίς.

Ο Τάκης! Ένα παιδί  που όπως όλα τα παιδιά, γκρινιάζει στη μαμά του. Γιατί γκρινιάζει; Γιατί η μαμά στόλισε ένα μεγάααααλο δέντρο στο σπίτι και ο Τάκης κάθε φορά στραβολαιμιάζει για να το κοιτάξει.  Λογικό από την μία και με τα δίκια του ο Τάκης!  Γι'αυτό και η μητέρα του, του αγόρασε ένα πολύ μικρό ελατάκι ώστε να είναι στα μέτρα του. Την ώρα του στολισμού... τσουπ... κάνει την εμφάνισή της η ψυχή του δέντρου... ένα μικρό ανθρωπάκι με πράσινο σκουφάκι. Γίνονται φίλοι οι δυο τους και εκεί είναι η στιγμή που ο Τάκης καταλαβαίνει την ουσία των πραγμάτων.  Όταν πια περνούν οι γιορτές δεν θέλει με τίποτα να ξεστολίσει και να αποχωριστεί το ελατάκι γι'αυτό και κάνουν συμφωνία να το στολίζει όλες τις εποχές με διαφορετικά αντικείμενα! Ο Τάκης με αυτόν τον τρόπο κράτησε τον φίλο του "ζωντανό" όλη τη χρονιά.

Μια γεύση από το βιβλίο!


 Και...ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς..ήρθε η ώρα να οργανώσουμε δραστηριότητα "πατώντας" στο βιβλίο του μαγευτικού Ε. Τριβιζά.

Τα παιδιά στην αρχή ίσως απορήσουν με την ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού από τόσο νωρίς. Είναι στο χέρι μας όμως να μην μείνουμε στο εορταστικό πνεύμα, αλλά να κρατήσουμε το μήνυμα του βιβλίου!

Συζητήσαμε με τα παιδιά και αποφασίσαμε να έχουμε για όλη την χρονιά στην τάξη μας ένα αντίστοιχο δεντράκι. Ε, ζηλέψαμε... το παραδεχόμαστε!

Φτιάξαμε ένα πολύ απλό, εύκολο και κλασικό δέντρο.  Καφέ με κορμό και κλαδιά μόνο, από χαρτόνι κανσόν αλλά μπορείτε να το κάνετε και με χαρτί του μέτρου ακόμα πιο εύκολα. Το τοποθετήσαμε στην πόρτα της τάξης μας και έγινε η αρχή! Έμεινα έκπληκτη με το πόσο ενθουσιασμό έδειξαν τα παιδιά και με το πόσο ανταποκρίθηκαν σε μια τέτοια ιδέα. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα ήταν η στιγμή που τα παιδιά στο σχόλασμα επέμεναν να δείξουν στη μαμά και στο μπαμπά το δέντρο που θα στολίζουμε όλη τη χρονιά!!

Ανάλογα με την περίσταση μπορείτε να τοποθετείτε αντικείμενα φτιαγμένα από τα παιδιά, πάνω στο δέντρο σας.  Δώστε του και όνομα αν θέλετε, τα παιδιά σίγουρα θα το χαρούν.

Μερικές ιδέες στολισμού είναι...

  • μάσκες τις Απόκριες
  • λαγουδάκια και αυγά το Πάσχα
  • άμμος, κοχύλια και βατραχοπέδιλα το Καλοκαίρι
  • σημαίες στις εθνικές μας γιορτές
  • πλανήτες και αστέρια στην θεματική του Διαστήματος

Οι επιλογές είναι άπειρες και τις πιο ωραίες θα σας τις πουν τα παιδιά από μόνα τους!

Δυστυχώς το φωτογραφικό υλικό με τα στολισμένα δέντρα μας....κάπου χάθηκε. Υπάρχει όμως το πρώτο γυμνό μας δεντράκι για να πάρετε μια ιδέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου