Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Εδώ Πολυτεχνείο! (προτεινόμενες δραστηριότητες)

Πώς μπορείς να εξηγήσεις στα παιδιά ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός όπως είναι το «Πολυτεχνείο»;
 Η απάντηση βρίσκεται στα απλά λόγια, στο φωτογραφικό υλικό, στα βίντεο και στις κατασκευές που θα γεννήσουν απορίες μικρές και αληθινές.  Δε χρειάζεται να επιμείνουμε στα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την 17η Νοεμβρίου του 1973 όσο στο γεγονός που έλαβε χώρα και μας αφορά.

Αρχικά μπορείτε να ξεκινήσετε με ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν ξέρουν ή αν φαντάζονται τι είναι Πολυτεχνείο, Δημοκρατία, τανκ και άλλες λέξεις-κλειδιά. Έτσι θα δημιουργηθεί μία συζήτηση κατά την οποία θα επιβεβαιώνετε ή θα «διαψεύδετε» τις σκέψεις τους.  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους απαντήσετε σε κάθε ερώτηση! Μη φοβηθείτε! Έχουν την ανάγκη να μάθουν και να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία.

Επιπλέον μπορείτε να προβάλετε φωτογραφίες . Μην ξεχνάτε πως μένουν καλύτερα στη μνήμη τους τα γεγονότα όταν τα βλέπουν. Παράλληλα μπορείτε να τις εξηγείτε και ας επαναλαμβάνετε συνέχεια τις ίδιες φράσεις. Ακόμα καλύτερα!





Θυμηθείτε! Υπάρχουν πολλά τραγούδια που αναφέρονται στο Πολυτεχνείο. Μπορείτε να τα βάλετε στα παιδιά να τα ακούσουν αλλά και να τους μάθετε ένα ή δύο από αυτά όπως: τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο ή το ακορτνεόν. Επιπλέον μπορείτε να αναζητήσετε βίντεο που αναφέρονται στη 17η Νοεμβρίου και να τα προβάλετε.

Τέλος δοκιμάστε να κάνετε κατασκευές. Ζωγραφίστε το Πολυτεχνείο, φτιάξτε το σήμα της Ειρήνης με κομφετί από γκοφρέ χαρτί ή περιστέρια με το αποτύπωμα του χεριού τους, λουλούδια χάρτινα ή απλές ζωγραφιές που αφορούν το θέμα και άλλα πολλά που θα τα βοηθήσουν τα κατανοήσουν το γεγονός αυτό.




Αφιερώστε για το θέμα όσες μέρες κρίνετε απαραίτητο ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης σας! 
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου